De gemiddelde hypotheekrente blijft stijgen en is al boven het niveau van vijf jaar geleden. Voor huizenkopers die de rente lang willen vastleggen (zonder NHG) zijn er bijna geen hypotheken onder de 3 procent meer te vinden.
De leencapaciteit komt onder druk te staan.

En dat merk je direct in het tot stand komen van transacties. Want waar een koper vorige week nog een bod deed, passend binnen zijn mogelijkheden, moet ie volgende week mogelijk afhaken omdat de hoogte van zijn lening is gedaald en daarmee het tekort aangevuld dient te worden uit eigen middelen. Die er vaak niet zijn … Je voelt het al, een kritiek punt voor woningkopers. 

Starters die toch al krap zaten in hun mogelijkheden, staan helemaal onder druk. Zij zijn gebaat bij een snelle afhandeling van hun aankoop, uit angst dat hun leenmogelijkheden in korte tijd nóg krapper worden. Het enige huis dat nu nèt haalbaar is qua hypotheek, lijkt ineens aan de horizon te verdwijnen.

Ben jij benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn? Neem dan contact op voor een vrijblijvend hypotheekgesprek. We hebben echt wel specialisten aan boord met goede kijk op deze ontwikkeling.

En ben jij al een tijd aan zoeken maar het aankopen lukt nog niet? Laat dan tussentijds je financiële mogelijkheden nog eens checken. Beter vooraf geïnformeerd dan achteraf je koopovereenkomst te moeten ontbinden.

Het bieden zonder ontbindende voorwaarde voor financiering wordt trouwens nog kritischer op deze manier. Alleen als je écht over eigen geld beschikt óf dat je met de verkoop van je eigen woning bijna de aankoop financiert (en je eigen huis dus nagenoeg vrij is), zou je zo’n risico nog kunnen nemen. Maar heb je ‘gewoon’ een hypotheek nodig voor je aankoop, ben dan voorzichtig met wat je doet. Je zit niet te wachten op een droomaankoop die eindigt in een 10% boete voor het niet nakomen van de koopovereenkomst  🙁

Reviews Ambr Makelaardij