De geluiden die er komen uit de markt: help, mijn woning staat gewoon al 3 (!) weken te koop en er heeft zich nog steeds geen koper gemeld?! Of wat dacht je van de makelaar die bijna in de stress schiet omdat na aanmelding van de woning op Funda, er niet meteen na 5 minuten een bezichtigingsafspraak wordt gevraagd…

Het geeft aan dat er een kleine kentering is in de markt. Hoe dan ook gaat de woningmarkt veranderen, wanneer alleen de echte omslag komt, is voor iedereen onbekend. Het woningtekort in Nederland lossen we in de aankomende jaren ‘niet even’ op. Ook niet door bij te bouwen. We kunnen niet zoveel, en zo snel bouwen, als dat er mensen bijkomen. 

Dat een woning nu niet acuut wordt bedolven onder reacties en biedingen, wil niet zeggen dat de gekte voorbij is. Dat een verkoper in paniek schiet wanneer het maar liefst 3 weken duurt, is begrijpelijk. 

“Vroeger” en dan bedoel ik echt niet meer dan een paar jaar geleden, was je woning ‘courant’ als deze een verkooptijd had tussen 0 -3 maanden of de 3 – 6 maanden. WOW! Ja, dat lees je goed. Niks aan het handje dus. Daar keken we toen écht niet van op. Vandaag de dag rekent een verkoper er bijna op, dat de makelaar zijn huis wel ‘even’ verkoopt binnen een week. 

De snelheid van de verkoop is van veel factoren afhankelijk. De prijsstelling : dat een woning meer moet kosten nu is niemand vreemd maar als de woning véél te duur de markt op gaat (ook dáár zit een grens aan) dan kan het even duren voordat een koper zich er aan waagt. In combinatie maar schaarste (er is niet veel te koop op die locatie in die prijsklasse) wordt het al een ander verhaal. Dán kan het zijn dat een woning misschien voor haar kenmerken ’te duur’ is maar door de krapte in het aanbod wel interessant. Marktwerking. 

In het ene dorp staat een woning zomaar 5 weken of langer te koop met maar 4 bezichtigingen en één of geen bod. In een ander dorp wordt een woning aangemeld en is deze binnen 24 uur verkocht. De juiste koper, weinig aanbod, een leuk instap-klaar huis, het speelt allemaal mee. 

De woningen waar veel aan moet gebeuren zijn iets minder interessant. Ik zeg iets, want referenties uit de omgeving leren dat een bijna onbewoonbaar pand, tóch gewoon in een week een nieuwe koper vindt. Je moet alleen wel even alles mee hebben. Je financieringsmogelijkheden, je spaarpotje, je flexibiliteit én je geduld. In de lagere prijsklassen, is véél verbouwen soms lastig. Het krijgen van een financiering op twee inkomens lukt om de woning te kopen. Maar door de rentestijging zien kopers óók hun potje voor verbouwing langzaam slinken. Uit eigen middelen of uit een depot. Linksom of rechtsom moet het ergens uit gefinancierd worden. Méér eigen geld nodig door de (te) hoge aankoopsom? Dan betekent dat afname van het verbouwingspotje dat je had gereserveerd. 

Paniek is niet nodig. De koper komt (nog steeds) vanzelf. Maar twintig bezichtigingen in de eerste week, is er voor deze regio in de meeste plaatsen wel (even) af. We zien het aanbod iets stijgen, dat betekent dat er iets meer keuze komt. Laten we hopen dat dit doorzet, zodat iedereen weer de kans krijgt om op zijn minst een woning van binnen te zien. 

 

Reviews Ambr Makelaardij